BitNation Bombazijnstraat 21, 7545TW, Enschede +31 (0) 627111777 contact@bitnation.nl https://www.bitnation.nl/img/logo.png
2024-04-09 08:11:26 BitNation https://www.bitnation.nl/img/logo.png

StudioCloud 10 jaar

geplaatst op 06-02-2024

Hoera, StudioCloud bestaat 10 jaar!

Of eigenlijk, stiekem zelfs al 15 jaar... Op 1 februari 2009 opende mijn toenmalige partner de deuren van de dansstudio in Enschede. En op die dag zag ook de allereerste versie van het ledensysteem dat ik later zou omdopen tot StudioCloud het licht. We konden in de basis al wat we direct nodig hadden: ons ledenbestand bijhouden, onze lesroosters invoeren, presentielijsten afdrukken en CLIEOP03 incasso bestanden genereren. In de eerste 4 jaren die volgden werkte ik in mijn vrije tijd aan de software om alle functionaliteiten toe te voegen die we maar wensten. En naarmate de featureset groeide, groeide ook mijn wens om er meer mee te doen dan alleen voor onszelf gebruiken. Ik liet mijn werkgever in de sportschool weten dat ik nog maar 16 uur voor hem wilde werken en investeerde de rest van mijn tijd in de eerste opvolger van mijn geesteskindje - StudioCloud.

Fast forward naar 1 januari 2014 en StudioCloud v2 is officieel beschikbaar voor het publiek. Cloud-software die op elke computerbrowser beschikbaar was. De interface was praktisch en ongeveer net zo saai als een gemiddelde stofjas. De dansschool werkte er fijn mee en ook een bevriende personal trainer gebruikte het pakket voor het minst enerverende aspect van zijn ondernemerschap. Ikzelf zocht intussen meer richting dan alleen ledenadministratie en ondanks dat alle extra projectjes me op de been hielden wilde ik van StudioCloud toch echt mijn hoofdinkomen zien te maken. Er moest wat gaan veranderen en dat moest rap. Bijna anderhalf jaar na de lancering besloot ik daarom helemaal opnieuw te beginnen en het systeem vanaf nul opnieuw op te bouwen.

De interface moest gebruiksvriendelijker, vrolijker en bovenal geschikt zijn voor het groeiende aanbod tablets. Met meer controle op de input en meer feedback moesten meer fouten voorkomen worden. Met minder handelingen wilde ik meer werk gedaan krijgen. Ledenadministratie, inclusief klantrelatiebeheer en ook studio management... Op 1 maart 2016 lanceerde StudioCloud v3, geheel vernieuwd en niet langer geïnspireerd op interfaces waar ik jarenlang in de fitnessbranche mee geconfronteerd was. En dat maakte alle verschil. De eerste dansscholen meldden zich aan en de software was zo intuïtief dat ik veel van die eerste klanten vooral sprak om mogelijke nieuwe features te klankborden.

Intussen groeide ook de mobiele markt. Smartphones werden groter, mobiel internet sneller en de netwerkdekking werd alsmaar beter. Mijn responsive design werkte steeds minder prettig op mobile devices en met de groeiende functionaliteiten wilde ik toch al een flink deel van de code herzien. Na 18 uitbreidingen ging de versie "op slot" en starte ik met een grootse rebuild van het systeem.

Op 28 oktober 2019 werd StudioCloud v4, inclusief een Leden WebApp, beschikbaar voor het publiek. De versie waar nog altijd aan gebouwd en uitgebreid wordt en die een explosieve groei aan gebruikers kent. Gebruikers die ik nog altijd zelf probleemloos kan voorzien van support en die mij voorzien van alle informatie en wensen om StudioCloud nog beter aan te laten sluiten bij het werkveld.

Als eenmanszaak wilde ik mij niet meten met "de grote jongens", generieke software was er al genoeg. Mijn ambitie was om een complete oplossing te bieden voor dans, martial arts, yoga en gelijkende disciplines, die verder zou gaan waar álle andere ledenadministratiepakketten stoppen. Ik weet van mezelf ook dat ik geen verkoper ben, zelf een afschuw heb van wat ik noem "Amerikaanse sales-praktijken" en van bedrijven die een steeds groter aandeel van je winst willen. StudioCloud moest gewoon goed zijn, compleet, en zonder allerlei bijkomende kosten voor mijn afnemers. Het klantenbestand moest organisch groeien, "big fish" vond ik niet belangrijk en ik was niet bereid een cent uit te geven aan reclame. Die principes werkten in het begin misschien niet heel erg in mijn voordeel, maar zijn wel de reden dat ik trots ben op "mijn pakketje", blij ben met mijn klantenbestand en enorm zin heb in de volgende 10 jaar.

Langs deze weg wil ik graag al mijn relaties bedanken voor jullie vertrouwen en jullie klandizie. Ik kijk terug op bijzonder mooie jaren waarbij ik echt kan zeggen "I did it my way" en kijk vooruit naar een toekomst waarvan ik weet dat ik alle kansen krijg om dat te blijven doen.